Diş Beyazlatma Nedir ?

Günlü hayatta dişlerin çeşitli nedenlerle renk değişikliğine uğraması sonucunda istenmeyen bir görünüme kavuşması durumunda diş beyazlatma işlemini uygulaması akıllara gelmektedir. Dişlerin estetik yönden güzel ve sağlıklı bir görünüme ulaştırılması amacı ile  yapılan ve diş rengini beyaza yaklaştıran uygulamalar diş beyazlatmanın içerisinde kabul edilmektedir. Bu amaçla profesyonel olarak diş hekimliği kliniklerinde uygulanabilen teknikler olduğu gibi, marketlerden temin edilebilen beyazlatıcı diş macunları ve çeşitli kimyasal ürünler gibi evde uygulanabilen yöntemler de bulunmaktadır. Her bir yöntemin uygulanma şekli, etkinliği ve diş sağlığı açısından etkileri farklı olduğu için her hastaya önerilen yöntem farklılık gösterebilmektedir.

Diş Beyazlatma İşlemindeki Seçenekler Nelerdir?

Dişlerini beyazlatmak isteyen kişiler , diş beyazlatma için evde uygulanabilen basit yöntemlere veya diş hekimi tarafından uygulanan profesyonel tekniklere kadar geniş bir yelpazede yer alan seçeneklerden birine yönelebilirler.

 

Dişlerdeki renk değişikliğinin tipi, şiddeti, yaygınlığı ile hastanın yaşı, altta yatan hastalıkları, dişlerine uygulanan önceki tedaviler gibi hastaya uygulanabilirliği etkileyen durumlar tedavi sürecinde önemlidir. Diş beyazlatma sürecinin bazı kişilerde uzun zaman alabileceği ve birden fazla tekniğin koordineli olarak uygulanmasıyla kademeli olarak istenen beyazlığın elde edilebileceği unutulmamalıdır. Özellikle diş etlerinde çekilme olan, diş yapısında bozulma yaşayan veya ağız yapılarında hasar gelişen hastalarda profesyonel tekniklerden yararlanılması oldukça önemlidir.

 

Profesyonel olarak Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir ?

Ağartma(Bleaching) : Bu işlemde karbamid peroksit veya hidrojen peroksit kullanılmaktadır. Bu işlem sayesinde içsel (intrensek) nedenlerle renk değişikliğine uğrayan dişlerde beyazlama sağlanmakta ve klinik şartlarında oldukça hızlı ve etkili sonuçlar alınabilmektedir.

Aparat (tray) Uygulaması: Diş beyazlatmada kullanılan maddeleri içeren bir jel ile kaplanmış ve kişiye özel hazırlanan diş aparatlarının evde 30 dakika ile 1 saat arasında takılarak uygulanması ile dişler beyazlatılabilir.

 

Yan Etkileri Nelerdir ?

Kullanılan tekniğe bağlı olarak diş seviyesinde farklı seviyelerde hasar gelişebilir. Bunun sonucunda çeşitli diş sağlığı problemleri yaşanabilir. Beyazlatma sürecinde hastalarda görülebilecek bazı komplikasyonlar şunlardır;

  • Diş hassasiyeti :Hasta soğuk ve sıcağa karşı hassasiyet duyabilir.
  • Diş Etlerinde Hassasiyet; Diş etlerinde tahrişe bağlı hassasiyet oluşabilmektedir.
  • Diğer Diş Tedavileri ile Uyumsuzluk; Hastaların kullandığı implant vb. beyaz tonlar ile beyazlatma sonrası renk aynı olmayabilir. Bu yüzden ilgili hekim ile birlikte tedavi birden fazla seansta uygulanmalı ya da yöntem değiştirilmelidir.

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Menü