Gömülü Diş Nedir ?
Çıkma vakti gelmiş olmasına rağmen ağızda yer alması gereken yerde olmayan dişlerdir. Çene kemiği içerisinde gömülü kalabildiği gibi üzeri yumuşak bir doku ile kapalı olduğu için görülmeyen dişlerde olabilir.
Dişlerin gömülü kalması bir çok farklı nedene bağlı olabilir. Bunlardan bazıları :
- Komşu dişlerin yer değiştirmesi sonrasında dişin ömrünün kapanması,
- Genetik durumlar,
- Çene darlığından dolayı ağızda yer darlığı oluşumu,
- Dişlerdeki enfeksiyonun tedavi edilmemesi sonrasında iltihabın sürmeyi durdurması
- Gibi etkenler dişlerde gömülü kalmaya neden olabilmektedir.
Ameliyat ve Tedavi Süreci
Hastanın beslenme fonksiyonlarını etkileyecek bir bölgede veya diş estetiğini olumsuz durumda etkileyebilecek durumda ise ortodontik açıdan değerlendirilerek tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu şekilde gömülü dişler ile ilgili sorunlar ortadan kalkacağı gibi estetik olumsuzluklarda ortadan kalkacaktır.
Bu ameliyatlarda işlem yapılacak bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Diş etrafındaki kemik kaldırılarak gömülü diş çekilir.
Çekim yapıldıktan sonra dikiş atılarak tedavi başlar. Ortalama 10 gün sonra tedavi sonrasında dikişler alınarak tedavi sonlandırılır. Ameliyatı gerçekleştiren hekim gerek görmesi durumunda işlem sonrasında ağrı kesici önerilmektedir.
Ameliyat sonrası, çekilen dişin üzerine pamuk tampon yapılarak kanın pıhtılaşması ve durması sağlanır. Hasta yaklaşık yarım saat süreyle tamponu sıkıca bastırarak ağızda tutmalıdır. Mümkün olabildiğince ilk 24 saat çalkalama ve tükürme yapılmamalı, oluşabilecek muhtemel ödeme karşı buz kompresi yapılmalıdır. Ameliyat sonrası alkol ve sigara tüketimini durdurmak, asitli, sıcak ve acı gıdalardan uzak durmak gerekir.
Gömülü dişlerin ameliyatından sonra ağız hijyenine özen gösterilmelidir. Hekim tarafından ilaç önerilmişse ilaç aksatılmadan kullanmaya devam edilmelidir. Gömülü diş rahatsızlığını sadece ilaç kullanarak geçirmeye çalışmak çözüm değildir. Çünkü kullanılan ilaçlar bir süre sonra ağız ve diş sağlığı açısından sorun yaratacaktır. Bu sebep ile yaşanabilecek sorunların önüne geçmek adına vakit kaybetmeden uzman hekime muayene olunmalıdır.