İmplant Nedir?

İmplant eksik dişlerin tedavisinde kullanılan ve çene kemiğinin içine yerleştirilen titanyumdan yapılmış vidalardır. Bu vidaların üzerine diş protezi yerleştirilir. İmplant tedavisinin diğer tedavilere avantajı komşu dişlere zarar verilmez. Yani komşu dişlerin kesilmesi gerekmez. İmplant diş kök görevi görür ve doğal diş gibi rahatlıkla yemek yiyebilir, konuşabilir ve gülebilirsiniz.

 

Kimlere Uygulanabilir ?

İmplant tedavisi 18 yaş üzeri, çene ve yüz gelişimini tamamlamış bireylere uygulanır. Tedaviden önce çene yapısının implanta uygun olup olmadığı çekilen röntgenlerle tespit edilir. Şeker hastalarında tedaviden önce hastalığın düzene girmiş olması gerekir. Kan sulandırıcı ilaç kullananlarda tedaviden önce ilaçlar kesilir. Kemik erimesi olanlar uygun tedavi aldıktan sonra implant tedavisi görebilirler.

 

Faydaları Nelerdir ?

Tek diş kayıplarında köprü yapmak yerine tercih edildiğinde, etraftaki dişlerin kesilmemesi için ve fazla sayıda diş kayıplarında hareketli protezler yerine sabit protez tercihlerine imkan vermesi veya hareketli protezlere sağlam alt yapı hazırlaması bakımından önem teşkil etmektedir.

Dişsiz kalan kemik bölgesi, içinde diş olmadığı ve işlev dışı kaldığı için zamanla daralma yaparak, küçülmeye neden olmaktadır. Protez tutuculuğu için kemik giderek yetersiz kalmaya başlar, aynı şekilde implant  yerleştirilmek istenen  bölgeye de kemik kalınlığı ve yüksekliği yetersiz kalır. Dişsiz bölgeye implant yerleştirilmiş olmasıyla kemik tekrar fonksiyon kazanacağı için bu gibi kemik yitirmelerinin önüne geçebilmek adına da önem taşır.

 

İmplant Nasıl Uygulanır?

Tedavi hastaya hafif bir sedasyon verilerek yapılmaktadır. İşlem öncesi detaylı muayene ve röntgen gerekir. Çene kemiklerinin ve kalan dişlerin ölçüsü alınır. Dental implantların yerleştirilmesi için iki seçenek vardır. Tek aşamalı işlemde implant yerleştirildikten sonra geçici başlık takılır. İki aşamalı işlemde ise dental implant takıldıktan sonra üzeri diş eti ile kapatılır ve iyileşmeye bırakılır. Protez başlıklar daha sonra takılır. Her iki durumda da geçici bir köprü yerleştirilir ve alt çene için 3 ay, üst çene için altı ay iyileşme süreci beklenir. Bazen dental implantların üzerine yeni yapılan dişler hemen takılabilmektedir. Dental implantla hasta güvenle gülebilir, yemek yiyebilir ve eski güvenini geri kazanır.

 

İmplant Kimlere Uygulanamaz ?

Kişinin genel sağlık durumunda bu tedaviye engel bir hastalığın olmaması gerekmektedir. Kemik yetersizliğinden mustarip kişilerde kemik yapımını önleyen bazı kemik hastalıkları olabilir. Bu gibi durumlarda implant uygulanamaz.

İleri derecede diyabet hastalarında da bu tedavi yöntemi uygulamak doğru değildir. Fakat diyabet kontrol altında ise bu uygulamanın yapılmasında sakınca görülmez. Bunlara ilave olarak rutin kortikosteroid uygulanan hastaların da kemik yapısında bozulmalar meydana gelebileceği için hastanın doktoru ile diş hekiminin tedaviye uygun olup olmadığı konusunda görüş birliğine varması gerekmektedir.

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Menü