Konservatif Diş Tedavisi Nedir ?

Konservatif tedavi, diş hekiminin çürük oluşmasını engelleme çabalarından başlar, oluşan çürüğü fazla ilerlemeden tedavi etmeye veya çürüğü temizleyerek kaybolan diş dokusunu onarmaya kadar uzanır.

Ağızdaki bakterilerden ve bunların yapışkan salgısı ile oluşan bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşur. Bu asitler dişlerin mineral dokusunu çözüp dişin minesinin bozulmasına ve diş çürüğünün başlamasına neden olur.

Çürüğün ilk belirtisi dişin yüzeyinde meydana gelen lekedir. Bu aşamada çürük durdurulabilir ve geri dönebilir. Beyaz leke minenin hangi bölgesinde mineral kaybı olduğunu göstermektedir.

Diş Çürüğünün Etkenleri

-Bakteri plağı
-Karbonhidratlı gıdalar ( Şeker, un vs.)
-Bünyesel etkenler ( Dişin yapısı, tükürüğün bileşimi vs.)
-Zaman ( Besinlerin ağızda kalış süresi)

Diş çürükleri dişin çiğneme yüzeyinde, dişlerin birbirine temas eden ara yüzlerinde veya dişlerin boyun bölgelerinde oluşabilir. Gözle görülebilen yüzeylerde oluşan kahverengilik veya oyukların tespit edilmesi kolaydır. Fakat bu belirtileri oluşturmamış çürüklerde röntgen teşhisi de gereklidir.

Dişin mine dokusunda başlayan çürüme tedavi edilmediğinde dentin dokusuna ilerler. Dentin, mineye göre daha kolay çözünen bir yapıdır ve bu nedenle çürük ilerlemesi hızlıdır. Dentin dokusuna erişmiş bir çürükte hastada bir etken sonucu çıkan sıcak, soğuk, ekşi, tatlı hassasiyeti olabilir. Bu ağrı etken ortadan kalktığında geçer.

Seramik dolgular çürük, kanal tedavisi ya da travma gibi etkenlere bağlı olarak, dişlerde meydana gelen madde kaybını, sadece dişin eksik olan bölümlerini tamamlayacak şekilde restore eden bir tür bölümlü porselen dolgulardır. Başka bir deyişle laboratuvarda kuvvetlendirilen kompozit veya porselenden oluşturulmuş olan bir tür dolgudur. Diğer dolgulara göre komşu dişlere çok daha iyi uyum sağlanır.

Seramik Dolguların Avantajları ?

Dişte sağlam kalan zayıf doku ile çok iyi uyum sağlar ve doğal yapıların uzunca sağlıklı kalmasını sağlar.

Porselen dolgular dişlerin zayıf alanlarında  olabilecek çatışmaları ve kırılmaları engeller.

Kompozit dolgularda orta ve geç dönemde meydana gelen aşınma ve deformasyon sorunlarının hiç birisi seramik  dolgularda yaşanmamaktadır.

Seramik Dolgu Nasıl Yapılır ?

Önce kişinin dişi tüm çürüklerinden temizlenir. Daha sonra ilgili diş porselen dolgu için uygun şekle getirilir. Porselen dolgu yapılacak olan dişin hassas ölçüsü alınır ve laboratuvara gönderilir. Ardından seramik dolgu yapılacak dişin boşluğu geçici dolgu maddesiyle kapatılır. Doktorun almış olduğu ölçüye göre hazırlanmış olan modelde, porselen dolgu yapılan dişin her çeşit anatomik formunu tamamlatacak şekilde, eksik olan kısımlar uygun mum modelajla tamamlanır.

Mum maket kullanılarak seramik malzemesi eksik diş formunu aynen tamamlayacak şekilde laboratuvar ortamında elde edilmiş olur. Bu malzemenin dişle mükemmel uyumunu sağlamak için, referans alçı modele göre porselen parça kalıbın üzerinde düzeltilmesi deneyimli diş teknisyeni tarafından yapılır. Teknisyenin hazırladığı  dolgu parçası uzman doktora yollanır ve hazır olan porselenin ağız içinde provası yapılır. Eğer porselen tam olarak uyum sağlarsa, doktor tarafından adeziv sistemle yerine adapte edilerek, dişle bütünleşmesi sağlanır. Dolgunun üzerine cila ve polisaj uygulaması yapılır. Bu şekilde tedavi sona erdirilir.

 

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Menü